1 febrer, 2023
Del 2 al 5 de febrer de 2023, la Sala Periferia Cimarronas (c/ Cerdanyola, 26; prop de la Plaça de Sants, a 3 minuts a peu de la Biblioteca Vapor Vell) acull la proposta de dansa-teatre Sabia Tierra, per a la reflexió a través del moviment sobre l’impacte de la colonització i de les excuses de l’agressor per sotmetre els pobles: una religió, una alfabetització, una culturització, una evolució tecnològica… Amb Ada Saliou i Mayaymara Behoteguy Chávez.
Winnipeg, el vaixell (1939) dels més de 2500 exiliats republicans de la guerra civil espanyola cap a Xile, és objecte d’atenció escènica, aquest mes, dintre del BDC-Barcelona Districte Cultural: ho fa el grup La Jarra Azul (fundada el 1999) encapçalat dramatúrgicament per Laura Martel: el divendres 10, a les 19 h, al Centre Cívic Urgell (c/ Comte d’Urgell, 145, Eixample); i, posteriorment, el dissabte 11, a les 18 h, al Centre Cívic Can Clariana (c/ Felip II, 222; Sant Andreu).
El 10 i 11 de febrer, el drama mariner El cafè de la Marina de Josep Maria de Sagarra (estrena: 1933, Barcelona, Teatre Romea), aterra en taquilla inversa al centre cívic La Sedeta, a càrrec de Dinàmics Teatre (Sicília, 321; Gràcia).
15 de febrer. Comença Chipko de Daniela Feixas i Anna Güell a la Sala Atrium, fins al 5 de març. Amb Tània Banús i Anna Güell. Feminismes, lluita, defenses necessàries.
Fins al 19 de febrer la Sala Flyhard acull La pell fina de Yago Alonso i Carmen Marfà, per a un joc de conseqüències de les veritats i mentires, amb Biel Duran, Ricard Farré, Laura Pau i Laura Porta.
Fins al 20 de febrer la fantàstica You Say Tomato de Joan Yago es representa al Teatre Condal: excel·lent text, bonica comèdia, tendre amor, grandíssims actors (la badalonina Anna Moliner, Joan Negrié).
Fins al 21 de febrer Els ocells aristofànics satírics del (gran) Joan Yago (populisme i democràcia!?) es representen al Teatre Poliorama, amb direcció d’Israel Solà, i interpretació de Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López i Marc Rius.
Les tardes d’aquest mes, farem el cafè de sobretaula amb el fulletó de teatre (col·lecció UB, Universitat de Barcelona), amb l’obra teatral (digitalitzada) Cafè i copa d’en Pitarra (Frederic Solé, 1839-1895).
I després ens posarem a buscar com poder llegir el TFM (Treball Final de Màster) de Laia Gómez Facet «El fullet de teatre català en l’obra de Frederic Soler», que el 30 de setembre de l’any passat (2022) es va defensar a la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals (UB), de Melcior de Palau. Thanks, gràcies, Laia. Ja en som dues, de pirrades pel teatre 1900.