Model C3PO-2003 (2003)

Foto: Isart
GènereTeatre breu
Data finalització obra17/12/2003
Llengua originalcatalà
SinopsiTeatre simbòlic que vol expressar, en definitiva, l’opressió de la nació catalana.
Un subjecte assegut (la ciutadania catalana) és interrogat i molestat per un catalitzador; un tercer personatge (Allò callat, la nació catalana, oprimida; les explosions personals per injustícies) explota una crítica a la societat actual i acaba mig crucificat, pendent d’una (reclamada) actuació d’urgència.
Escenes1
PersonatgesSUBJECTE 1, potser uns 35 anys
EL CATALITZADOR, gèlid, calculador
ALLÒ CALLAT, desequilibrat
Espai escènicLloc: mental.
Dibuixos, esquemes, propostes escenogràfiques
Fragment literariLa corda es tensa màximament: s´obren bruscament les dues portes de l´armari. Surt ALLÒ CALLAT desencaixat, força excitat alhora que desorientat. El SUBJECTE 1 es gira a mirar-lo, tot assumint el seu error i la seva culpa : es mantindrà petrificat mentre parli ALLÒ CALLAT. El CATALITZADOR seguirà l´explosió d´ALLÒ CALLAT amb incredulitat.
ALLÒ CALLAT : Proooou !  Proooou! (Pausa en què vol recuperar la respiració) A la cara! A la cara i amb la boca ben oberta! A la puta cara i amb aquesta merda de boca ben oberta!
Fonts/documentació empradaSalvador Cardús, Ben educats (Edicions La Campana, 2003).
Cobertura periodística
Actes socials
Edicions(2005) Dramaticulària (18 textos breus). Tarragona: Arola Editors, p. 93-102.
Altres consideracionsQuan en Joan Cavallé m´oferí de participar en el projecte del volum de Teatre Brevíssim vaig pensar de dedicar-li l’episodi a la “llàgrima”, (mítica) protagonista habitual de les vides humanes. Posteriorment, vaig recapacitar. Vaig preguntar-me què definiria les nostres actituds i enfocaments a aquest segle XXI. I vaig decidir que, conjuntament amb l´egoisme recalcitrant i extenuant, un dels trets de l´homo sapiens 2003 seria molt possiblement la covardia. A “no expressar en veu alta”, ja sigui per a no destacar, per a no ésser jutjats, per a procurar la immutabilitat o bé per a no buscar-se problemes. Res com la correcció social i política!
Lectures dramatitzades
Escenificacions
Traduccions
Arxius de text
Arxius d’àudio
Fotos
Seqüencia fotogràfica
Vídeos