Cartellera teatral: ‘Matrona’, Teatre Gaudí Barcelona

27 maig, 2022

Matrona constitueix un documental que homenatja la figura professional de les/els llevadores/llevadors (‘las matronas’, ‘comadronas’), el personal sanitari especialment preparat per a assistir les dones durant el part (una ‘partera’ té experiència, però no té titulació). La iniciativa és una picada d’ullet a la celebració de l’Any Internacional de la Infermera i la Matrona (2020-2021) declarat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En aquest sentit, el record de la Maternitat d’Elna (Elisabeth Eidenbenz) de la Catalunya del Nord de 1939 i els anys següents, hi està totalment present.

Foto: Isart.

Aquest petit format, d’uns 75 minuts, remarca constantment la idea de verticalitat i horitzontalitat, de forat, de silueta embrionària al damunt de la terra, del no-res i de l’ompliment. Els fets de la naixença, lentitud, i de lluita hi són constantment presents. Les pauses ens allunyen de l’audiovisual i introdueixen petites perles escèniques o musicals que sustenten l’espectacle: a través de l’actuació de la cantant Paula Domínguez o del ball del bailaor Iván Góngora (Alacant, 1978). Una Marina Miguel, dolça i suggeridora, i una Magalí Sare (Barcelona, 1991) virtual (cantant des de dintre de la proposta audiovisual) reforcen el discurs de dansa-teatre de lloança i meravellament vers la naixença humana.

En el vídeo, dirigit per Manel Borràs i produït per Central Art Process Solucions Audiovisuals (Mario Garcia, 2000-), s’estableix un paral·lelisme entre la llevadora que (re)crea i està present des del moment zero, del canvi del medi aquàtic al medi aeri, i els artistes escènics, que creen i busquen la inspiració des d’un moment zero.

Estrenada després del Dia Internacional de les ‘Matronas’, les midwife (el 5 de maig) i del Dia Internacional de les Infermeres (el 12 de maig), la proposta escènica Matrona s’exhibeix al Teatre Gaudí des del 27 de maig fins al 26 de juny. Constitueix una proposta que elogia la vida, cosa que sempre hem de fer; en moments puntuals, ens permetrà tocar la glòria de la fascinació del naixement d’un fetus: a través de la veu i la interpretació musical al piano (bonic bonic, higroscòpic) de Paula Domínguez -excepcional- i del bon art dansístic d’Iván Góngora -si li treiem alguns minuts i el xic d’idolatria seu que descompensa l’espectacle.

Rosa M. Isart, autora i freelance teatral

Dossier de premsa (DdP) aquí

Programa de mà, aquí

Entrades, aquí

https://teatregaudibarcelona.com/calendari/matrona/

Comparteix aquesta info!